Новини


Головна » 2016 » Червень » 27 » У Південній Пальмірі пройшов другий етап Школи Євроатлантичної Солідарності
21:16
У Південній Пальмірі пройшов другий етап Школи Євроатлантичної Солідарності
13-15 травня 2016 року в місті Одеса відбувся другий етап Школи Євроатлантичної Солідарності. В ньому взяли участь представники багатьох регіонів України — від Маріуполя і Сєвєродонецька, до Львова і Хмельниччини. Загалом протягом трьох днів тренінгів, дебатів і практичних занять в ній побувало понад 30 учасників — успішних юристів, журналістів, депутатів місцевих рад, підприємців, громадських діячів, які досягли значних успіхів у своїх сферах діяльності у своїх місцевих громадах, і біля 20 спікерів, які представляли органи державної влади та експертне середовище.
З ключовою промовою до учасників Школи звернулася віце-прем”єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції пані Іванна Климпуш-Цинцадзе. В ній вона окреслила першочергові пріоритети діяльності Уряду у сфері євроатлантичної інтеграції. Після цього відбулася предметна дискусія на тему “Реформа Збройних Сил України. Перспективи переходу на стандарти НАТО”, яку провів заступник начальника Головного управління військового співробітництва та міжнародних операцій Генерального Штабу Збройних Сил України полковник Валентин Левчик.

По обіді учасники проекту представили концепції своїх громадсько-політичних проектів, які вони будуть реалізовувати у своїх регіонах. Директор Школи Євроатлантичної Солідарності Вадим Трюхан, разом з менеджером проекту пані Ілоною Овчар, аналізували ключові елементи проектів і надавли рекомендації щодо джерел фінансування таких проектів, їхнього змісту, часових рамок тощо.

Наступна тема програми стосувалася оптимальної для України моделі гарантування її безпеки. Обговорювали її з учасниками Геннадій Максак, Голова Ради зовнішньої політики “Українська призма”, та відома одеська експертка пані Ганна Шелест, головний редактор журналу “UA: Ukraine Analytica”. За результатами дискусії було зроблено висновок, що оптимальна модель для України — це Північно-Атлантичний Альянс. Проте з огляду на невизначеність часових рамок для набуття повноправного членства, важливо розвивати військово-технічне, оборонне та безпекове співробітництво з ЄС, США, Туреччиною, Польщею, Румунією та іншими ключовими для України партнерами на двосторонньому та багатосторонньому рівнях.

А завершився день глибокою ціннісною дискусією на тему: “Одеса, як один з ключових чинників української державності. Значення співпраці південного регіону України з Північно-Атлантичним Альянсом”. Провели їх одеські громадські діячі, - Сергій Братчук, журналіст, координатор групи “Інформаційний спротив — Південь”, волонтер гуманітарної місії “Евакуація — 200” (“Чорний тюльпан”), Олександр Славський, програмний директор Impact Hub Odessa, учасник “Team Europe” і Тетяна Герасимова, журналіст, координатор групи “2-ге травня”.
Перша половина другого дня проекту була присвячена інформаційному компоненту гібридних воєн. Спочатку для учасників було зроблено презентацію на тему “Співпраця Україна — НАТО в контексті російської агресії. Поширення правдивої інформації via російської пропаганди”. З учасниками працювали Сергій Пархоменко, радник Міністра освіта та науки і Михайло Колібабчук, Голова правління Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД. Після цього пані Катерина Петренко, представник Антикризового інформаційного Центру, директор Асоціації “Вільна Україна” провела з учасниками дискусію на тему “Інформаційні атаки, як засіб досягнення стратегічного партнерство. Сучасні методи протистояння і перемоги.”

По обіді до школи завітали керівник Головного департаменту зовнішньої політики та європейської інтеграції АПУ Ігор Жовква та директор юридичного департаменту Мінекономрозвитку і торгівлі Олексій Перевезенцев. Вони поінформували слухачів про сучасний стан відносин Україна — НАТО та перспективи їхнього розвитку. Окрему увагу було також приділено питанню санкцій, як інструменту стримування агресії проти України.
Завершився другий день Скайп-конференцією з пані Віолетою Москалу, засновником Global Ukraine Foundation. Вона поділилася з учасниками своїм досвідом роботи із закордонними українцями та виклала своє бачення ролі діаспори в європеїзації України та становлення її як демократичної авторитетної у світі держави.

Останній день школи розпочався з глибокої дискусії на тему “Україна — військово-морська держава. Перспективи відновлення потенціалу”. Провели її адмірал Ігор Кабаненко, екс-заступник Міністра оборони з питань європейської інтеграції та капітан Андрій Риженко, заступник начальника Штабу ВМС України з питань євроатлантичної інтеграції. Професіоналізм та глибоке розуміння проблематики спікерами дало надію на те, що, незважаючи на величезні труднощі, поступово український флот стане одним з ключових стабілізуючих чинників в регіоні.
Зважаючи на те, що успіх поступу в напрямку виконання критеріїв, необхідних для вступу до НАТО, великою мірою залежить від результатів внутрішніх реформ, до Школи спеціально було запрошено керівника офісу ефективного регулювання при Мінекорозвитку і торгівлі (BRDO) Олексія Гончарука. В своїй презентації він концентрувався на тому якою має держава, що повинна надавати послуги своїм громадянам і підприємцям, як покращити інвестиційний клімат, що треба зробити для того, щоб в Україні було вигідно працювати малому і середньому бізнесу тощо.
А завершував програму Школи голова Березівської районної державної адміністрації пан Геннадій Заболотний, який поділився своїм досвідом деценентралізації та боротьби з корупцією, а також відповів на питання, яке хвилює багатьох українців, - у чому феномен Президента Саакашвілі і його команди. Наступний етап Школи пройде у Львові.
Наступний етап Школи пройде у Львові.
 
 

 

 

 
Просмотрів: 3673 | | Теги: евроинтеграция, євроінтеграція | Рейтінг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Реєстрація Вхід